DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Notícies

25/03/2013

Joan Gonzàlez rep el Premi EDN 2013


El Premi EDN 2013 s’ha adjudicat a Stefano Tealdi i Joan González per la seva contribució de més de 15 anys al desenvolupament destacat de la cultura documental al sud d'Europa, gràcies a la posada en marxa i organització de les iniciatives Documentary in Europe i DocsBarcelona. El premi va ser lliurat el divendres 22 març 2013 a les 19:30 hores en una recepció durant la trobada internacional Pitching Docs in Thessaloniki.
 
Gairebé en paral•lel, Stefano Tealdi a Torí i Joan González a Barcelona, van iniciar les seves activitats per al desenvolupament i col•laboració internacional, millora de les condicions de producció de documentals a les seves regions i per l’atracció de finançament de documentals als països del sud d'Europa on la inversió de documentals fàcilment es podria descriure com un repte.

Amb seu a Torí, Stefano Tealdi es va convertir el 1997 en una de les forces impulsores darrere la creació de xarxes de col•laboració i del llançament anual de l'esdeveniment Pitching Documentary in Europe, que des de fa molts anys té lloc a la ciutat de Bardonecchia. L’iniciativa es va convertir ràpidament en un punt de trobada per al sector documental italià i internacional, i punt focal per a una escena documental que aflorava a Torí.


Amb seu a Barcelona, Joan González va ser, també el 1997, un dels iniciadors de la sessió Pitching Forum DocsBarcelona. El 2007, la iniciativa va créixer i es va convertir també en un festival de cinema documental.


El Premi EDN s’ha concedit a Stefano Tealdi i Joan González no només per la seva tasca com iniciadors del Pitching Documentary in Europe i DocsBarcelona en circumstàncies difícils, sinó també per haver aconseguit que cadascuna de les seves iniciatives s'hagin mantingut rellevants, adaptant-les en un entorn de producció canviant, i per mantenir-les en funcionament malgrat les unes circumstàncies econòmiques molt dures que ara es presenten encara més difícils que quan es van iniciar el 1997.
 
En anunciar el premi, Ove Rishøj Jensen, consultor cinematogràfic de EDN va constatar:
 
"Avui dia sovint donem per fet que hi hagi oportunitats internacionals de desenvolupament i col•laboració. No obstant això, no sempre ha estat així. Les estructures de col•laboració internacional i europees en el sector documental que veiem avui en dia són fruit del treball de pioners. Són les persones que van crear les estructures amb les quals estem treballant ara. Ells van veure les oportunitats abans que ningú sabés que hi eren, i han creat conjuntures de finançament abans inexistents. Entre aquests pioners destaquen Stefano Tealdi i Joan González. Per tant, se'ls honora amb el Premi EDN 2013".
 
Els guanyadors del premi van ser desvetllats en la cerimònia que va tenir lloc el 22 de març durant el workshop Docs EDN a Thessaloniki. El taller es realitza en el marc del Festival Documental de Thessaloniki - Imatges del segle XXI.
 
Sobre el Premi EDN
El Premi EDN s’entrega anualment durant el Festival Docs in Thessaloniki a una institució, grup o persona per la seva excepcional contribució al desenvolupament de la cultura documental europea. El premi ha estat atorgat en dues ocasions a un destinatari no europeu; el 2010 a IRDFA - Associació de Documental i Cineastes Iraniana i el 2012 per l'equip darrere del festival DOX BOX a Síria.  
 
Anteriorment el Premi EDN s'ha concedit a:
2012 - Diana El Jeiroudi, Orwa Nyrabia i l'equip de DOX BOX per iniciar el festival DOX BOX a Síria.
2011 - Eipides Dimitri: Director del Festival Documental de Thessaloniki
2010 - IRDFA - Associació de Directors de Documentals iranià: Gremi de directors iranians centrada en documentalistes
2009 - Nenad Puhovski i Dox Zagreb: Per iniciar Zagreb Dox a Croàcia.
2008 - FDI - Institut de Cinema Documental: Institut per la promoció de pel•lícules documentals de l'est i centre Europa
2007 - Svetlana Zoran Popovic i: Per iniciar i organitzar Magnificent 7 a Belgrad, Sèrbia
2006 - Jan Vrijman Fund: Fons de Cinema Holandès pel seu suport a cineastes i festivals de països en vies de desenvolupament.
2005 - YLE Documental: El departament de documentals de YLE, la cadena pública de televisió de Finlàndia.

[ tornar ]