DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Notícies

29/04/2013

DocsBarcelona presenta la programació de la seva setzena edició

•El CCCB i set sales més de Barcelona acolliran els 38 títols d’enguany
•El festival trasllada al carrer algunes de les experiències vistes a la gran pantalla, com el flamenc de Bajarí
•Classes magistrals amb Fredrik Gertten, director de Bananas! i Big Boys Gone Bananas!, i Michael Glawogger, de Whores’ Glory
•25 projectes de documental a la cerca de finançament al Pitching Forum els dies 30 i 31 de maig
•Les noves possibilitats del documental interactiu, gènere en expansió, a debat amb experts internacionals a la jornada InterDocsBarcelona
•Barcelona esdevindrà la capital del gènere documental i atraurà prop de 450 professionals procedents de 34 països

Barcelona, 29 d’abril de 2013 -Joan González, director de DocsBarcelona, Teresa Enrich, directora de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, i Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, han presentat avui a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm la programació de la setzena edició del Festival Internacional de Cinema Documental, la qual tindrà lloc del 28 de maig al 2 de juny. L’acte ha estat el punt de trobada de molts dels protagonistes del certamen i dels professionals convocats al Pitching Forum, un dels mercats de presentació de projectes i finançament més prestigiosos del món.
DocsBarcelona 2013 concentrarà bona part de les seves propostes al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Set sales més de la ciutat completen el mapa d’espais del certamen: els Cinemes Renoir Floridablanca, la Filmoteca de Catalunya, l’Aribau Club, els Multicines Aribau, l’Auditori de La Pedrera i les biblioteques Vilapicina i la Torre Llobeta i Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles. Durant cinc dies, Barcelona esdevindrà la capital del gènere documental i atraurà prop de 450 professionals procedents de 34 països.

Una programació per omplir-te d’experiències
A més de traslladar les seves dates a la primavera, el festival ha reestructurat enguany les seves seccions ampliant i enfortint l’oficial. Es mantenen les seccions de Nou Talent, amb la projecció de propostes signades per la pedrera emergent de realitzadors, Xtra, no competitiva, i Kids & Teens, l’aposta per atraure públic infantil i juvenil.
La programació arrencarà el dimecres 29 de maig al cinema Aribau amb un documental d’animació per a tots els públics, Approved for adoption. Aquest poètic relat de la vida de Jung - protagonista, director del muntatge i autor del còmic previ al llargmetratge, Piel color miel - A tota una lliçó de vida que ha rebut nombrosos reconeixements. El periple de dos joves a la cerca de les millors onades de surf del món en una illa noruega de l’Àrtic, titulat North of the Sun, posarà el punt i final el diumenge 2 de juny a una edició que projectarà 38 títols en vuit sales de la capital catalana.
El festival vol traslladar al carrer algunes de les experiències vistes a la gran pantalla. Aquest és el cas de la producció catalana Bajarí, retrat de la Barcelona calé (gitana), la del flamenc i la rumba, creada a la ciutat.
L’actuació de la seva protagonista, Karime Amaya (neboda-néta de Carmen Amaya i valor emergent del flamenc actual), a la Plaça Salvador Seguí després del passi del documental a la Filmoteca de Catalunya donarà el tret de sortida a l’Any Carmen Amaya. Un altra novetat d’enguany serà l’espai de trobada que s’instal•larà a la Plaça de les Dones, bona oportunitat per conèixer els convidats després de les projeccions.

DocsBarcelona oferirà un ampli ventall d’experiències al públic, connectades en molts casos amb temes d’absoluta actualitat, com són la corrupció (Hunting Corruption. The Network.), la identitat (Finnish blood Swedish heart), l’espionatge (Checkmate. Strategy of a Revolution), els terratrèmols a la Xina (Fallen City), les conseqüències de la crisi econòmica (The Queen of Versailles), els abusos de poder (El Alcalde), el futur d’Internet (Google i el cervell mundial), l’extrema violència (The Act of Killing), la llibertat d’expressió (Big Boys Gone Bananas!) o el mur israelià (Infiltrators).

Amb altres documentals, la programació del festival descobrirà personatges sorprenents, com el protagonista de 138 segons, Josep Gironés (campió d’Europa de boxa i escorta del president de la Generalitat a la II República que esdevindria, temps desprès, una figura polèmica a l’exili mexicà), o la Marquesa retratada a Marquesa,  inquilina de l’últim palau urbà amb ús domèstic de Barcelona.
El palmarès d’aquesta edició estarà format per quatre guardons. El jurat integrat pel periodista Quim Casas, la directora Judith Colell, el productor i director Oriol Porta i el consultor Alfred Vernis, fallarà el Premi DocsBarcelona a la Millor Pel•lícula, dotat amb 5.000€ i una estatueta. Es reconeixeran tres títols més amb els premis Nou Talent, Teens & Docs i el del públic.

Classes magistrals amb Fredrik Gertten i Michael Glawogger
Dos realitzadors de reconegut prestigi convidaran el públic a reflexionar sobre el procés de creació del documental amb dues classes magistrals a l’Auditori de la Fundació Catalunya – La Pedrera: el periodista i director suec Fredrik Gertten se centrarà en les dificultats de realitzar una obra socialment compromesa, a partir de la seva experiència amb el rodatge de Bananas! i la persecució de la multinacional alimentària Dole Food Company, la qual el va empènyer a rodar Big Boys Gone Bananas!. Michael Glawogger serà enguany el protagonista de 7 PLANS 7, proposta anual de DocsBarcelona a una personalitat rellevant del món documental, qui amb la tria de 7 plans o seqüències de la seva trajectòria obre el debat sobre el llenguatge audiovisual. Amb Whores’ Glory, una producció que aborda la prostitució a Tailàndia, Bangladesh i Mèxic i que presenta enguany al festival, Glawogger tanca la trilogia dels documentals globals que completen Megacities i Workingman’s Death.

Barcelona, factoria de talents del documental
La capital catalana ha esdevingut una escola de documental de prestigi internacional, capaç d’atraure estudiants de fora de les nostres fronteres i d’exportar talent propi. Aquí s’ha format la cantera de joves realitzadors emergents i el festival aposta en cada edició per mostrar les seves darreres produccions. Bajarí d’Eva Vila, Google i el cervell mundial de Ben Lewis, Marquesa d’Andreu Meixide, En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson de Roger Soldevila, Isaac Martínez i Josep Parés, Sabores y lenguas, el Raval de Zé Peixoto, 138 segons de Joan López Lloret, o Planeta Blanc d’Aymar del Amo, són alguns exemples d’aquesta “Nova Escola de Barcelona”.

Industry
En paral•lel a les projeccions, DocsBarcelona convocarà la indústria del gènere en un dels mercats de presentació de projectes i finançament més prestigiosos del món, el Pitching Forum, i amb altres activitats especialment adreçades als professionals: workshops, un congrés internacional sobre documental interactiu (InterDocsBarcelona) i sessions de visionat a porta tancada amb televisions, distribuïdors i agents de venda (Rough Cut Screenings).
Aquest any el mercat de finançament ha rebut 235 projectes de documental procedents de 37 països, dels quals s'han seleccionat 25 que es presentaran els dies 30 i 31 de maig davant un panell de 30 finançadors internacionals. Unes xifres que un any més han situat el DocsBarcelona com un dels quatre mercats de finançament de documentals amb més demanda del món, juntament amb Sheffield Doc Fest (UK), IDFA (Amsterdam) i Hot Docs (Toronto).

L’InterDocsBarcelona és una jornada dedicada al documental interactiu i les formes narratives sorgides a partir de les noves tecnologies. Experts nacionals i internacionals d’aquest àmbit revisaran tres estudis de cas el dimecres 29 de maig a l'Auditori de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Consulta la programació a www.docsbarcelona.com.
Sala de premsa a www.comedia.cat

[ tornar ]