DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Fila 0

La Fila 0 és una selecció de representants de televisions autonòmiques i distribuïdores nacionals i internacionals amb gran interès pel documental. Presentem aquesta iniciativa amb la finalitat de generar majors sinergies entre la indústria. Aquests són els representants confirmats fins aquest moment:

 

Oriol BaquéOriol Baquer
Director General de Slot TV, Espanya

Oriol Baqué va començar la seva carrera com a ajudant de producció per a diversos llargmetratges amb les productores Figaro Films S.A. i Estudi 16/35 S.A. Després va esdevenir un executiu de ventes internacionals per Figaro Films S.A. i Televisió de Catalunya S.A., i va ser el cap de ventes de CYRK S.A.
Des de 1994, Oriol Baqué ha estat el Director de SLOT, Serveis Audiovisuals S.L. També és co-fundador de l’associació DOCUS i cap de compres a TV3.

Slot Serveis Audiovisuals es va crear a Barcelona el 1994 i s’ha convertit en una de les principals empreses del mercat audiovisual espanyol. Slot participa als mercats internacionals més importants, com MIPTV, MIPDOC, MIPCOM, MIPCOM JUNIOR, NATPE, SPAIN TV EXPO, IDFA, DISCOP, SUNNY SIDE OF THE DOC i MERCADOC. A més, ha establert unes excel.lents relacions amb els departaments de compra de programes de televisió del National Board del Canadà, Granada Media, All3Media, S4C, Films Transit, GA&A, i TV Loonland, entre molts d’altres que apareixen al seu catàleg.

Slot també ha portat les ventes internacionals d’algunes de les empreses i televisions espanyoles més importants, com Ovideo, Kepry Films, Tibidabo Films, K-2000, Plural Entertainment i Euskal Telebista. Des de l’any 2006, Slot negocia les ventes per TVC.Kathryn BonniciKathryn Bonnici
Executiva de marketing i compres, Java Films, França

Kathryn Bonnici és executiva de compres i marqueting a Java Films. A Java, les seves responsabilitats inclouen desenvolupar i buscar finançament per documentals de directors independents, coordinar les pre-compres i coproduccions i supervisar totes les vendes a Amèrica, Espanya i Amèrica Llatina, Alemanya, Australàsia i l’Orient Mitjà. Pel.lícules recents de Java Films inclouen “20 seconds of joy”, “Killing Girls”, “Escaping North Korea” i “Secret History: the Gulag Archipelago”.

Java Films és una distribuïdora independent tipus “boutique”, especialitzada en documentals i reportatges. Fundada pel productor Roch Bozino, representen documentals rellevants i de qualitat, entre els que podem trobar alguns guardonats, com el programa de la cadena France 2 “Envoyé Specialé”, o els documentals “Blood Coltan”, “A Journey through Hell”, i “20 Seconds of Joy”.


Anton CallejaAnton Calleja
Project Manager de Eurimages, França

L’Anton Calleja és Doctor en Dret amb una tesina sobre incentius fiscals i financers per a la indústria cinematogràfica. També va estudiar producció de cinema a Roma (EMAM).
Va exercir com a advocat a Malta, Londres i Luxemburg. Com a tal, va assessorar i representar a productors i altres figures de la indústria cinematogràfica.
Des de 2006, ha treballat com a Project Manager a Eurimages. Eurimages és el fons del Consell d’Europa per a la co-producció, distribució i exhibició d’obres cinematogràfiques europees. Fundat l’any 1988 com a Acord Parcial, actualment compta amb 34 estats membres.
L’objectiu d’Eurimages és promoure la indústria del cinema europea, fomentant la producció i distribució de pel.lícules, i estimulant la cooperació entre professionals.
A Eurimages, Calleja s’encarrega de llargmetratges de ficció i documentals. És també professor convidat de Dret de la Indústria de l’Entreteniment i de Finançament Cinematogràfic a la Universitat de Malta.

 

Melissa CaronMelissa Caron
VP de ventes internacionals a Europa, Espanya
Echo Bridge Entertainment, EUA

Echo Bridge Entertainment és una empresa de continguts independent i de primera línia, que compra i distribueix pel.lícules de ficció, sèries de televisió, programes especials, documentals, entreteniment familiar, jocs d’ordinador i contingut digital arreu del món. Amb l’adquisició recent d’Alliance Atlantis International Distribution Ltd., Echo Bridge ha afegit més de 7.500 hores de programació a la seva biblioteca, creant un catàleg de més de 5.000 títols.
Melissa Caron és responsable de la distribució del seu catàleg a França, països de parla francesa, Espanya i Portugal. Les seves responsabilitats també inclouen buscar nous projectes que puguin interessar EBE a nivell global o per territoris específics.
Abans d’unir-se a l’equip d’EBE, la Melissa va treballar durant 15 anys a la BBC Worldwide.

 

Zuri FermínZuri Fermín
Coordinadora de Desenvolupament i Formació IBERMEDIA, Espanya

Veneçolana amb residència a Espanya des de fa més de 10 anys.
Després de finalitzar els seus estudis universitaris als EUA, va tornar a Veneçuela on va treballar en programes de cooperació internacional a diverses institucions públiques del país.  Es va incorporar al Programa IBERMEDIA des de la seva creació el 1998. Actualment és responsable del desenvolupament de projectes, programes de formació i preservació d’arxius fílmics dins la Unitat Tècnica del programa, que té seu a Madrid.

El Programa Ibermedia fou creat el 1997 com a resultat de la Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern cel.lebrada a Veneçuela, relativa a l’execució d’un programa d’estímul a la coproducció i distribución de pel.lícules iberoamericanes. Ibermedia, a través de les convocatòries d’ajudes de finançament, pretén promoure la creació d’un espai audiovisual Iberoamericà.

Els països membres són actualmente 18: Argentina, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Xile, Equador, Espanya, Guatemala, Mèxic, Panamà, Perú, Portugal, Puerto Rico, República Dominicana, Uruguay i Veneçuela.
Totes les modalitats d’ajuda estan dirigides a empreses de producció independent registrades a algun dels països membres.

Les àrees de foment són:
-Desenvolupament de projectes
-Coproducció (existeix un fons de 300,000 euros destinats a documentals)
-Distribució
-Vendes internacionals
-Exhibició
-Programes de formació

Gemma GallénGemma Gallén
Producció DOC'S de BTV (Barcelona Televisió), Espanya

Periodista. Ha treballat en premsa escrita, ràdio i televisió. Actualment forma part de l’equip del programa DOC’S de Barcelona Televisió. Un programa dedicat al món dels documentals que obre una finestra per projectar el treball de les universitats i dels joves creadors. Un espai de 60 minuts en el qual es poden veure documentals de nova creació. La temàtica és molt variada (social, artística, científica, històrica, etc) i contínuament s’està en procés de recerca de material, visionat i selecció. Doc’s està en antena a Barcelona Televisió des de l’octubre de 2004.

Barcelona Televisió – BTV és una televisió de proximitat, pensada pels barcelonins, amb una programació de qualitat i amb especial interès per la cultura i la participació ciutadana. Diversos programes de Barcelona TV han estat premiats per institucions nacionals i internacionals.

 

Pere GibertPere Gibert
Coordinador de continguts de la XTVL, Catalunya

És llicenciat en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Va començar la seva carrera professional com a locutor a Matadepera Ràdio. Ha treballat durant 8 anys a Canal Terrassa TV i Ràdio Municipal de Terrassa. Entre als anys 2002 i 2005 va ser Cap d’Informatius i Programes en aquests dos mitjans. L’any 2006 va formar part de l’equip del programa “Matins.COM” de COM Ràdio. Actualment és coordinador de continguts de la Xarxa de Televisions Locals i responsable del projecte de nous formats audiovisuals de la XTVL,  “Denominació d’Origen”.
L'XTVL és una estructura de concertació, coordinació i cooperació amb mitjans audiovisuals, especialment les televisions de proximitat, amb l'objectiu de reforçar la cadena de valor de la comunicació local en l'àmbit dels continguts informatius, programes i serveis, per posar-los a l'abast dels ciutadans. També pretén implementar totes les tecnologies disponibles que permetin una major difusió d'aquests continguts i serveis. Alhora, complementa les actuacions en matèria d'assessorament tècnic, formació, promoció, explotació i innovació que els recursos locals, per si sols i de forma aïllada, no poden assumir.Jaume GrauJaume Grau
Director de Programes de IB3 (Televisió de les Illes Balears), Espanya

Jaume Grau és el director de programes d’IB3 Televisió. Llicenciat en Ciències Biològiques. Ha estat col•laborador de La Vanguardia, de Ràdio Barcelona, de Catalunya Ràdio, de la cadena RAC i de la revista Sapiens. Director de Mercuri SGP durant 7 anys, ha creat i dirigit sèries documentals com Conviure amb el risc, L’aigua en joc, Propera parada Mart, Canvi, Cents anys del Palau i el fals documental Viva la República. També ha dirigit programes d’entreteniment com El Favorit o Made in Barcelona i ha estat creador del programa Connexions, del magazine Crònica d’avui. Com director creatiu a Interactive Television i a Kanal de Televisió, ha estat director i guionista del programa "LottoShow" i guionista i sotsdirector del concurs "Setciències". Ha escrit llibres de divulgació científica com "La Natura no té drets" i "Carlinades, el Farwest a la catalana".

IB3 és una de les cadenes autonòmiques més joves de l'estat espanyol. Va néixer l'any 2005 i des de llavors ençà ha aconseguit consolidar la seva oferta, sobre tot en l'àmbit dels informatius, els esports i la ficció de producció pròpia. Des de l'any 2007, l'oferta d'IB3 és en català. Enguany IB3 ha estrenat un slot per documentals d’una hora de durada i, per tal de cobrir aquestes emissions, s’ampliaran els acords per la coproducció.

 

José Manuel Pinillo
Director continguts Canal Cultura TVE-Catalunya, Espanya

 

Joan SalvatJoan Salvat
Cap del Departament de Documentals de TVC (Televisió de Catalunya), Espanya

Joan Salvat Saladrigas, nascut a Sant Feliu de Llobregat el 1956, ha estat dirigint el programa de reportatges 30 Minuts de Televisió de Catalunya, des de la seva estrena, el 1984. Un programa que ha guanyat nombrosos premis nacionals i internacionals. Com a reporter ha estat a una vintena de països. Des de fa 15 anys dirigeix també el programa 60 Minuts de TVC que emet els millors reportatges produïts per altres cadenes de televisió. Es llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Anteriorment a començar a treballar en televisió, va ser redactor en diaris, com el ja desaparegut El Correo Catalán, la revista Oriflama i va col•laborar com a corresponsal per l’Avui i altres revistes.

Actualment és el cap del nou departament de documentals de Televisió de Catalunya. Com a tal, dirigeix i presenta "Sense Ficció", programa que té com a principal objectiu emetre els millors documentals que es fan arreu del món, i també els documentals de producció pròpia que han marcat estil a TV3. És el primer espai d'aquesta mena que fa una televisió pública en la seva primera cadena.


Iñigo Trojaola
Editor en Cap de Documentals de Sogecable, Espanya

Va cursar comunicació audiovisual a la Universitat Complutense de Madrid,  i cinema documental a la Universitat de Westminster de Londres. Després d’una breu estada a RNE a Tenerife, va començar a treballar a Canal +, primer com a productor i després com a redactor en cap del programa de curtmetratges “La noche + Corta” on a més fou responsable de la selecció de curtmetratges internacionals i animacions. Durant tres anys va ser responsable de compres pels canals Documanía i Estilo. Els últims dos anys ha estat editor cap de documentals de Canal +, on s’encarrega de la selecció de documentals i dels programes especials de producción pròpia de Canal +.

Canal + és el canal de televisió de pagament més important d’Espanya. Adquireix anualment uns 120 títols documentals. D’aquests, aproximadamente 20 han estat emesos en prime time. La prioritat són els grans documentals de natura i societat, però també existeix un interès en altres gèneres, així com documentals amb valor humorístic i d’entreteniment, sobre moda, gent i societat.Joan Vila

Joan Vila
Director General de Comunicàlia, Espanya

Des de setembre de 2008, és Director General del Consorci Local i Comarcal de Comunicació (CLCC) i Director General de Comunicàlia SA, empresa pública que dóna suport (en serveis i continguts) a les ràdios i televisions de proximitat d’arreu del país (un centenar de ràdios públiques i associatives i una quarantena de televisions públiques i privades).
És també professor associat del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.
Fa 15 anys que està vinculat a la comunicació local, entre d’altres funcions, com a gerent de Televisions Locals de Catalunya (TLC), entre 2003 i 2007. Aquesta associació, juntament amb la Diputació de Barcelona, va ser la impulsora de la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya (XTVL).
També ha treballat en tasques periodístiques a Barcelona TV,a El Temps, al COOB’92, a TVE-Catalunya i a Ràdio Ciutat de Badalona, entre d’altres mitjans de comunicació.