DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Ponents

Arnau Gifreu - OPEN DOCUMENTARY LAB (MIT) / I-DOCS
Coordinador i moderador de la jornada InterDocsBarcelona (Catalunya)

Arnau Gifreu Castells és professor, investigador i realitzador de l’àmbit de l’audiovisual i el multimèdia. Doctor en Comunicació i Màster en Arts Digitals per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb una tesi sobre el documental interactiu.  És investigador afiliat a l’Open Documentary Lab del MIT (Massachussets Institute of Technology) i membre de l’organització i-docs (University of the West of England). Professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat de Vic (UVIC) on dirigeix Treballs Finals de Grau i el laboratori de continguts digitals (Uvic_lab). Ha estat professor investigador a la Universitat de Harvard (Harvard Metalab) i a la Universitat de York (Future Cinema Lab, Canadà).

 

Àlex Badia - BARRET FILMS
Soci fundador de Barret Films (Espanya)

Àlex Badia és soci fundador de Barret Films, productora dedicada al documental transmèdia. Des de 2008, s'ha ocupat del
desenvolupament interactiu del webdocumental 'Itaca, 10 años creando futuro', el documental transmèdia 'Les veus de la memòria' o el treball actualment en desenvolupament '0 responsables', entre d'altres.

 

Alexandre Brachet – UPIAN
Creador, fundador i productor d' Upian el 1998 (França)

Upian, creat el 1988,  es un estudi multimèdia que ha desenvolupat nombrosos projectes sobre periodisme, política i documental. Upian s’aprofita de poderosos socis – com ARTE TV o d’altres estacions de televisió o premsa – i bons pressupostos per crear documentals per a la xarxa amb un gran valor afegit, ja que és una de les poques productores que aconsegueix que els seus usuaris interactuïn a través dels seus projectes. Aquesta productora multimèdia s'especialitza en disseny web i desenvolupament de sistemes interactius que situen l'usuari en el centre dels problemes de l'ergonomia. Upian també és conegut pel públic en general a través del seu treball com a editor i productor de peces que han assolit un important volum d’audiència i èxit a França i al món en general, com La Cité des mortes, Thanatorama, Happy WorldGaza/Sderot, Prison Valley i Alma, a tale of violence (Premi IDFA DocLab de Digital Storytelling i World Press multimèdia).

Josep Cumeras
Universitat de Vic (Catalunya)

Josep Cumeras és estudiant del Grau en Multimèdia de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Vic. Té experiència en desenvolupament per a mòbils, entorns i programaris com Android, HTML, CSS, XML, SQL, Java, VB.NET, PHP, Javascript, Photoshop, Premiere, After Effects, FL Studio i Drupal. Creador i desenvolupador de les exitoses aplicacions per a Android "Talk Text to Voice", "Colorex" i l'aplicació web “Fringe Glyph Generator”. Forma part de l’equip del projecte transmèdia sobre els cyborgs i la figura de Neil Harbisson, liderant el desenvolupament de l’aplicació "Eyeborg App" per la plataforma Android.

Arnaud Dressen - HONKYTONK FILMS
Co-fundador i productor de Honkytonk Films (França)

Honkytonk Films, creada el 2007, és una productora i distribuïdora de documentals interactius, que ofereixen un punt de vista universal sobre les tendències i els esdeveniments més importants de l'actualitat. Honkytonk ha estat guardonada en alguns festivals de cinema i mitjans com el IDFA (Amsterdam), Prix Europa (Berlin), Sheffield Doc/Fest (Sheffield) o el South by Soutwest (Austin, EUA). Algunes de les més notables produccions inclouen Journey To The End of Coal i The Big Issue, que mostraren en el seu moment una nova manera de fer documentals molt propera al llibre, d’estil periodístic en format “escull la teva pròpia aventura”. Els últims anys han destacat també com a desenvolupador tecnològic implementant Klynt, una eina d'edició interactiva dedicada als cineastes, fotògrafs i periodistes disposats a aprofitar el poder d'Internet, i d’aquesta manera crear i compartir les seves històries de la manera més oberta i creativa. 

 

Sandra Gaudenzi - I-DOCS / LONDON COLLEGE OF COMMUNICATION
Doctora per la Universitat de Goldsmiths (Londres) amb una tesi doctoral sobre el documental interactiu. Investigadora i professora de teoria dels mitjans interactius al London College of Communication (Regne Unit).

Sandra Gaudenzi és una de les directores d'i-Docs, la primera comunitat internacional d’estudi del documental interactiu, que a més compta amb una conferència totalment dedicada als documentals interactius que se celebra a Bristol anualment. El primer simposi internacional sobre documental interactiu – i-docs Symposium – es va celebrar el 25 de març de 2011 a la ciutat de Bristol (Anglaterra). Va ser organitzat per la Dra. Judith Aston, la Dra. Sandra Gaudenzi i el professor Jonathan Dovey al Watersehed Centre, seu del DCRC (Digital Culture Research Centre), centre adscrit a la University of the West of England (UWE). A més, el grup i-docs, conformat per Sandra Gaudenzi, Judith Aston, Mandy Rose, Jess Linington i Arnau Gifreu, compta amb un Lab que ja s’ha presentat a diferents països oferint assessoria i formació en documental interactiu (i-docs Lab). 

 

Neil Harbisson - FUNDACIÓ CYBORG
Artista sonocromàtic considerat el primer cyborg del món reconegut per un govern (Regne Unit)

De pare irlandès i de mare catalana, Neil Harbisson, de petit ja havia tingut dificultats per distingir els colors, fet que el seu entorn havia atribuït a un problema de daltonisme. No va ser fins als onze anys quan, després d'una sèrie de proves oftalmològiques, se li va diagnosticar acromatòpsia, una deficiència visual irreversible que li impedeix reconèixer el color. És per aquest motiu que hi veu en escala de grisos.  A partir del moment en que va saber que no podria veure mai el color, en Neil ha passat per diferents etapes amb la relació amb el color. Al principi el va odiar i va decidir viure totalment en blanc i negre, vestint-se només amb aquests dos colors, i fins i tot realitzant el batxillerat només en escala de grisos. Més endavant però, aquests sentiments cap al color van canviar fins al punt d’abraçar-lo i d’utilitzar-lo com a element principal en les seves obres artístiques. L'Eyeborg, un dispositiu electrònic que permet percebre els colors a través de l'oïda de l'individu, va ser desenvolupat per Neil Harbisson i Adam Montandon l'any 2004. Es tracta d'un petit sensor col·locat a l'alçada dels ulls i que està subjecte al cap mitjançant un cable que condueix la informació de color cap a un ordinador o xip. Aquest converteix les ones electromagnètiques de la llum en freqüències sonores que es poden interpretar com a notes musicals. L'any 2010, Neil Harbisson i Moon Ribas van crear la Cyborg Fundation, una organització internacional per a ajudar als humans a convertir-se en ciborgs.

 

Thais Ruiz de Alda - INTROPÍA MEDIA
Productora i Directora d'Estratègia Digital Projectes Transmèdia a IntropiaMedia

Més de 14 anys vinculada al projectes de naturalesa digital. Gran coneixedora del sector digital, va ser durant 5 anys directora de l'Associació Espanyola de Comunicació Digital (IAB Spain) i redactora a Barcelona de la revista Interactiva (fundada a finals de 1999).
Actualment combina les seves funcions de Directora de Projectes Digitals i Social Media a DDB Espanya amb la recentment fundada productora Intropía Media, productora especialitzada en el desenvolupament de negocis digitals i producció de productes audiovisuals. També col·labora amb universitats i centres de formació. 

 

Ricardo Villa - RTVE WEBDOC LAB
Director de Mitjans Interactius de TVE (Espanya)

Ricardo Villa Asensi, periodista, és el director de Mitjans Interactius de TVE i responsable de tota l'estratègia multipantalla i webs de RTVE. Va començar la seva carrera professional com a cronista parlamentari a Cinco Días i, després de passar una temporada a l'Orient Mitjà col·laborant per a diversos mitjans, ha estat el responsable de la direcció i llançament de mitjans com 20minutos.es i de RTVE.es. Creador del Lab de RTVE.es i impulsor de l'estratègia de webdocs de TVE. És professor del Màster de Realització de TVE. Entre d'altres premis rebuts en l'àrea destaquen el Rose d'Or multipantalla a Lucerna per Águila Roja o el premi Iris de l'Acadamia de TV per a millor producció a la cobertura multipantalla dels Jocs Olímpics de 2012.