DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Estudis de cas

CYBORG FOUNDATION & UVIC
Neil Harbison & Josep Cumeras

En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson

En un xip multicolor. La Vida de Neil Harbisson és un documental interactiu i projecte transmèdia que tracta sobre la vida de Neil Harbisson, un cyborg que hi veu en blanc i negre i percep el color gràcies a un dispositiu cibernètic anomenat Eyeborg. És un projecte composat per diferents vessants, algunes de les quals ja s’han desplegat: la primera és un documental de 45 minuts que narra la vida de Neil Harbisson; la segona és un documental interactiu, multimèdia i multiplataforma al voltant de la figura de Neil Harbisson; i la tercera una aplicació mòbil que permet generar quadres sonors i compartir-los amb els altres.

 

BARRET FILMS
Àlex Badia

Les veus de la memòria

El 26 de setembre de 2010, el públic aplegat al Palau de la Música de València va ser testimoni d'un concert únic: una coral integrada per malalts d'Alzheimer interpretà un repertori compost per cançons populars, un himne gospel o complexos exercicis polifònics.

Les veus de la memòria és un documental transmèdia que inclou un documental per a televisió, emés per Documentos TV de TVE, i un webdocumental interactiu, un model narratiu on l'espectador pren el comandament d'allò que vol veure en cada moment, quin relat seguir i quan abandonar-lo a la recerca d'un altre. La història dels personatges es complementa amb recursos multimèdia, com jocs interactius o entrevistes a experts, que faciliten la immersió al món de la musicoteràpia. A més, s'incorporen dues aplicacions mòbils: 'Alzheimer info', que posa cuidadors de malalts d'Alzheimer en contacte amb associacions de familiars i recursos per a facilitar la seva tasca; i 'Una cançó un record', una eina de sensibilització i difusió, per compartir cançons i records a les xarxes socials.

0 responsables

El 3 de juliol de 2006, un tren de la Línia 1 del metro de València va descarrilar i bolcar. Hi van morir 43 persones, i 47 van resultar ferides. Fins a avui, ningú ha assumit cap responsabilitat pel pitjor accident de la història del metro a Espanya.

0 responsables és una comissió ciutadana que tracta de buscar la veritat sobre les causes, i identificar els responsables. Un lloc on s'escolten tots els testimonis, i s'examina tota la documentació, sense censura. I que permet als espectadors contribuir a la investigació i treure les seves pròpies conclusions.
Aquesta és la primera fase del documental transmèdia (en desenvolupament), que també inclourà la participació al programa Salvados, i un llarg documental interactiu gràcies a una aplicació de 'segona pantalla'.

 

INTROPIAMEDIA - WEBDOC
Thais Ruiz de Alda

Las Sinsombreo

Las Sinsombrero és un projecte global que utilitza diferents formats i plataformes (online i offline) per reivindicar i redescobrir les figures d'un grup d'artistes i intel·lectuals femenines que van començar a viure i a treballar entre 1920 i 1930. Creadores de gran nivell que pel simple fet de ser dones no van gaudir del privilegi de ser descrites com a membres de la famosa Generació del 27 i en gran part per això la historiografia les va relegar. A través de la producció i creació de diferents projectes (documental televisiu, webdoc, projecte educatiu i projecte expositiu) es recupera el seu llegat i les seves memòries i així es demostra com la seva obra, les seves accions i valentia van ser i són fonamentals per entendre la cultura i la història d'un país que mai les va reivindicar.

Las Sinsombrero,  que inicia el seu camí amb la producció d'un documental per ser emès a TV i d'un webdoc, és un dels primers documentals interactius coproduït per Televisión Española.

 

ARTE; UPIAN; ALMA FILMS/TRABELSI PRODUCTIONS; THE SAPIR COLLEGE; RAMATTAN STUDIOS. BO TRAVAIL
Alexandre Brachet

Gaza Sderot

Projecte documental amb elements marcats de reportatge periodístic que tracta sobre l’etern conflicte entre Palestina i Israel vist des de la perspectiva de les persones que viuen aquesta situació en la vida diària. Es tracta d’una proposta innovadora de metàfora interactiva i de possible model de negoci que va implicar, per primera vegada, a actors i agents de diferents sectors de la societat francesa. Desdibuixa els límits entre assaig, reportatge i documental.

 

ARTE; UPIAN
Alexandre Brachet

Prison Valley 

Projecte que abarca la temàtica de les presons en un territori on tota la població viu d’aquest negoci privat: el documental es concentra en una vall d’Estats Units on es concentren 13 presons i una població d’uns 36.000 reclusos. Ens situa, com pocs projectes, en el marc de la investigació tot barrejant elements exploratius i dels jocs, amb un sistema interactiu ben pensat i la possibilitat de participar de diferents maneres. Primera experiència on els mateixos directors s’implicaren activament a través de la seva moderació en fòrums de discussió i actes públics.

 

ARTE; UPIAN; AGENCE VU 
Alexandre Brachet

Alma. A tale of violence 

Obra col·lectiva signada pel fotògraf Miquel Dewever-Plana i la periodista Isabelle Fougère, que van comptar amb la producció d'ARTE França, Upian i l'agència Vu. Guanyador del prestigiós premi World Press Photo al millor documental interactiu i  IDFA Doclab Storytelling d'Amsterdam com a millor obra interactiva. Alma és la confessió directa d'una jove que va pertànyer durant 5 anys a una de les bandes més violentes de Guatemala. Davant la càmera, la dona confessa haver robat, extorsionat i matat per guanyar-se el seu lloc a la "mara", les bandes locals. També compta l'enorme preu que va haver de pagar per poder-ne sortir.

 

HONKYTONK FILMS 
Arnaud Dressen  

Journey to the End of the Coal

Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Abel Ségrétin que explica la història dels miners de carbó de la Xina que han d’arriscar les seves vides per satisfer la gana del seu país i així alimentar també el creixement econòmic. El projecte ens porta en un viatge de descobriment fins a les mines xineses de la vall de Shanxi. Mostra, com en el cas del seu germà, The Big Issue, una altra declaració o manera de fer documentals interactius en l’estil ramificat i de caire periodístic, el de la productora multimèdia Honkytonk Films, amb una forta vessant de crítica social al sistema i govern xinès.

 

HONKYTONK FILMS. CNC NEW MEDIA. CANON FRANCE. FRANCE 5. CURIOSPHERE.TV
Arnaud Dressen 

The Big Issue

Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Olivia Colo centrat en la investigació de l'Organització Mundial de la Salut sobre les causes del fort augment de l'obesitat a tot el món. El projecte convida als usuaris a valorar diversos factors presents en l'epidèmia d'obesitat, alhora que qüestiona la nostra forma de vida moderna, tot tractant de determinar la responsabilitat de la indústria de l'alimentació i l'agricultura i les autoritats públiques. Obra que forma part d’una sèrie de projectes realitzats a l’estil dels llibres “Tria la teva aventura”, que promouen la utilització d’un programari propi per a produir-los (Klynt). Exemple de productora que desenvolupa programari i projectes a partir del seu maquinari i estil propi, i una de les primeres propostes que funcionaren per establir les bases de la narrativa del gènere.