DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Exposició

ON: Sala Gaudí de La Pedrera
QUAN: Del 29 al 31 de maig, de 10 a 20h
ENTRADA GRATUÏTA

 

CYBORG FOUNDATION & UVIC - En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson 

En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson és un documental interactiu i projecte transmèdia que tracta sobre la vida de Neil Harbisson, un cyborg que hi veu en blanc i negre i percep el color gràcies a un dispositiu cibernètic anomenat Eyeborg. En un xip Multicolor és un projecte composat per diferents vessants, algunes de les quals ja s’han desplegat: la primera és un documental de 45 minuts que narra la vida de Neil Harbisson; la segona és un documental interactiu, multimèdia i multiplataforma al voltant de la figura de Neil Harbisson; i la tercera una aplicació mòbil que permet generar quadres sonors i compartir-los amb els altres.

BARRET FILMS & ASOCIACIÓN DE FAMILIARES ALZHEIMER VALENCIA - Les veus de la memòria

El 26 de setembre de 2010, el públic aplegat al Palau de la Música de València va ser testimoni d'un concert únic: una coral integrada per malalts d'Alzheimer interpretà un repertori compost per cançons populars, un himne gospel o complexos exercicis polifònics. Aquest documental descobreix com ha estat possible arribar fins aquí, a través de mesos de treball de musicoteràpia. És el relat de l'enorme esforç realitzat pels malalts, i també per tot el seu entorn, per aconseguir que aquestes persones afectades d'una demència que progressivament destrueix la seva memòria, les seves habilitats cognitives i socials, fins i tot la capacitat de llegir i parlar, aconsegueixin realitzar harmoniosament un concert davant de centenars de persones. Entre altres mencions, han estat gunayadors del Premi del públic del Festival Internacional de Cinema Social Concordia, a  Argentina.

Les veus de la memòria és un documental transmèdia que inclou un documental per a televisió i un webdocumental interactiu. Es tracta d’un documental sobre l'Alzheimer i el poder terapèutic de la música que segueix els passos d'un grup musical integrat per trenta persones afectades d'aquesta malaltia. El documental narra la història del cor des del seu naixement fins a la seva actuació al Palau de la Música de València davant centenars de persones.

ARTE; UPIAN; ALMA FILMS/TRABELSI PRODUCTIONS; THE SAPIR COLLEGE; RAMATTAN STUDIOS; BO TRAVAIL - Gaza Sderot 

Projecte documental amb elements marcats de reportatge periodístic que tracta sobre l’etern conflicte entre Palestina i Israel vist des de la perspectiva de les persones que viuen aquesta situació en la vida diària. Es tracta d’una proposta innovadora de metàfora interactiva i de possible model de negoci que va implicar, per primera vegada, a actors i agents de diferents sectors de la societat francesa. Desdibuixa els límits entre assaig, reportatge i documental.

ARTE; UPIAN - Prison Valley 

Projecte que abarca la temàtica de les presons en un territori on tota la població viu d’aquest negoci privat: el documental es concentra en una vall d’Estats Units on es concentren 13 presons i una població d’uns 36.000 reclusos. Ens situa, com pocs projectes, en el marc de la investigació tot barrejant elements exploratius i dels jocs, amb un sistema interactiu ben pensat i la possibilitat de participar de diferents maneres. Primera experiència on els mateixos directors s’implicaren activament a través de la seva moderació en fòrums de discussió i actes públics.

ARTE; UPIAN; AGENCE VU  - Alma. A tale of violence 

Obra col·lectiva signada pel fotògraf Miquel Dewever-Plana i la periodista Isabelle Fougère, que van comptar amb la producció d'ARTE França, Upian i l'agència Vu. Guanyador del prestigiós premi World Press Photo al millor documental interactiu i  IDFA Doclab Storytelling d'Amsterdam com a millor obra interactiva. Alma és la confessió directa d'una jove que va pertànyer durant 5 anys a una de les bandes més violentes de Guatemala. Davant la càmera, la dona confessa haver robat, extorsionat i matat per guanyar-se el seu lloc a la "mara", les bandes locals. També compta l'enorme preu que va haver de pagar per poder-ne sortir.

HONKYTONK FILMS - Journey to the End of the Coal

Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Abel Ségrétin que explica la història dels miners de carbó de la Xina que han d’arriscar les seves vides per satisfer la gana del seu país i així alimentar també el creixement econòmic. El projecte ens porta en un viatge de descobriment fins a les mines xineses de la vall de Shanxi. Mostra, com en el cas del seu germà, The Big Issue, una altra declaració o manera de fer documentals interactius en l’estil ramificat i de caire periodístic, el de la productora multimèdia Honkytonk Films, amb una forta vessant de crítica social al sistema i govern xinès.

HONKYTONK FILMS; CNC NEW MEDIA; CANON FRANCE; FRANCE 5; CURIOSPHERE.TV - The Big Issue

Documental interactiu dirigit per Samuel Bollendorff i Olivia Colo centrat en la investigació de l'Organització Mundial de la Salut sobre les causes del fort augment de l'obesitat a tot el món. El projecte convida als usuaris a valorar diversos factors presents en l'epidèmia d'obesitat, alhora que qüestiona la nostra forma de vida moderna, tot tractant de determinar la responsabilitat de la indústria de l'alimentació i l'agricultura i les autoritats públiques. Obra que forma part d’una sèrie de projectes realitzats a l’estil dels llibres “Tria la teva aventura”, que promouen la utilització d’un programari propi per a produir-los (Klynt). Exemple de productora que desenvolupa programari i projectes a partir del seu maquinari i estil propi, i una de les primeres propostes que funcionaren per establir les bases de la narrativa del gènere.

NATIONAL FILM BOARD OF CANADA/HIGHRISE - Out my Window 
Documental multiplataforma dirigit per Katerina Cizek sobre els residents de diferents parts del món i els seus punts de vista en relació al planeta i la població urbana, tot intentant millorar-ne la seva qualitat de vida a través del documental i la tecnologia digital. Primer gran projecte del departament del National Film Board del Canadà anomenat Highrise. Un dels més bells exemples de documental interactiu per la seva lògica, coherència, qualitat i efecte real sobre l’estrat social.

 

NATIONAL FILM BOARD OF CANADA/HIGHRISE - One Millionth Tower
Projecte dirigit per Katerina Cizek que mostra el barraquisme vertical dels suburbis de Toronto en la pròpia experiència personal i vivències dels seus residents. Primer documental interactiu de codi obert que experimenta amb les tres dimensions i que reaprofita per al seu benefici la informació de tota la web.  Tot es desencadena a través de Popcorn.js i de WebGL, estàndards de codi obert per a la inserció d’elements multimèdia i renderització 3D per als navegadors web. L’interactiu és ple de fotos de Flickr, punts de vista de Google Maps i entorns canviants alimentats per les dades meteorològiques en temps real de Yahoo.

MIT OPEN DOCUMENTARY LAB &  IDFA DOCLAB - Moments of innovation

FEC / UNIVERSITAT DE VIC - MetamentalDOC

COME/IN/DOC (Collaborative Meta Interactive Documentary)

Evolució comparativa & Etapes històriques i exemples & Entrevistes en vídeo