DOCSBARCELONA - International Documentary Film Festival

Estudis de cas

ÁLVARO LIUZZI

Proyecto Walsh
Proyecto Walsh (2010): Una reconstrucció virtual, i a temps real, de la investigació “Operación Masacre” realitzada per l'escriptor i periodista Rodolfo Walsh durant els anys 1956/57. Un relat desfragmentat en diverses plataformes digitals, narrat mig segle després i en constant conversa amb els usuaris. La seva hipòtesi "Què hagués succeït si per a la investigació d'”Operación Massacre”, Rodolfo Walsh hagués tingut al seu abast les eines digitals de publicació que posseïm avui els periodistes?" (Durada: 1 any)

Malvines 30
Malvines 30 (2012): Experiència documental que al llarg de 6 mesos va aconseguir reconstruir, a través de diferents plataformes digitals, els esdeveniments de la Guerra de les Malvines, tal com van succeir l'any 1982. Basat en un extens treball d'arxiu, el projecte es va configurar com un espai de memòria digital del conflicte bèl•lic a les Illes de l’Atlàntic Sud entre l’Argentina i Anglaterra, incloent relats en primera persona, streamings històrics a temps real i interactivitat amb l'audiència. (Durada: 6 mesos)


CAHUENGA FILMMAKERS
Maria Ripoll i Lisa Pram

Cormosoma Cinc
Cromosoma Cinc és una història de pèrdua i trobada. Comença amb el naixement de l’Andrea, una nena prematura, preciosa i diferent. Cromosoma Cinc és documental i webdoc. És un projecte multidisciplinari que combina diversos formats: dibuixos, fotografies, textos i links externs per aprofundir en la informació que es desprèn de la pel•lícula.


CHAKA STUDIO
Sebastián Melo

Quipu
El projecte Quipu està col•laborant amb comunitats rurals que es van veure afectades per la campanya d'esterilització duta a terme a Perú, per desenvolupar un sistema de comunicació que els permetrà explicar les seves històries al món, per mitjà de telèfons.
Aquest documental interactiu busca arreplegar i compartir alguns testimonis de les més de 300.000 persones que van ser esterilitzades els anys 90 - moltes d'elles forçosament o sense el seu consentiment informat.


DOCS.21
Andreu Meixide

DocS.21 Festival Documental de Narratives Digitals
DocS.21 Festival Documental de Narratives Digitals neix com un laboratori en el que identificar, desenvolupar i donar visibilitat a creadors i projectes que des de la no ficció experimenten amb pràctiques narratives pròpies de l'àmbit digital.
L'era digital ens brinda noves eines, noves mirades, noves maneres de narrar i de viure les històries. DocS.21 busca ser un festival per aquestes maneres, un festival pels documentals del seu segle, el segle 21.
Primer festival de les seues característiques, DocS.21 neix amb una proposta de format mixt entre festival digital (Docs21>digital del 20 al 30 maig a www.docs21.com ) i festival físic (Docs21>físic, el 13 juny a Saragossa).


HELIOS DESIGN LABS
Mike Robbins

Highrise
Una col•laboració plurianual i multiplataforma amb el cineasta canadenc Kat Cizek i el National Film Board de Canadà, una exploració èpica de la vida vertical a tot el món. Helios ha estat involucrat en la producció des del principi, i ha après molt a partir dels models de col•laboració desenvolupats en els últims 5 anys.

After the Storm
Una col•laboració amb Andrew Beck Grace, cineasta de Tuscaloosa, Alabama. After the Storm és la narrativa visual i el paisatge sonor sorgits de la devastació de Tuscaloosa per un tornado el 2011. El projecte pren forma d'un assaig parlat que connecta l'experiència personal de la seva família amb una tendència universal a l’adaptació. També és un bon exemple d'una relació creativa a llarga distància.


HONKYTONK FILMS
Simon Duflo i Víctor Serna

Catacombes
Un exemple de webdocumental fet amb Klynt sobre les catacombes de París presentat pel seu autor Víctor Serna. Aquest estudi de cas serà l'ocasió de descobrir aquest món subterrani i al mateix temps adonar-se del que un realitzador independent pot fer amb Klynt.
http://www.lescatacombes.com/


INICIA FILMS
Valerie Delpierre

La llamada
La mort sobtada d'una persona pot suposar l'esperança d'una altra necessitada d'un trasplantament. Però com pot algú que acaba de perdre a un ésser estimat afrontar aquesta decisió en un moment tan dur? Aquest és un dels reptes que ha d'assumir diàriament el coordinador de trasplantaments, un rol professional poc conegut que constitueix la pedra angular del “Model Espanyol” de trasplantaments.
Amb l'objectiu de sensibilitzar a l'espectador sobre la importància de la donació d'òrgans, La llamada proposa seguir pas a pas el laberíntic recorregut d'un coordinador al llarg d'un cas de donació. L’internauta coneixerà així els procediments i els conflictes que sorgeixen en una situació crítica com és el trasplantament d'un òrgan.


MARKOPOL
Mads Damsbo

World Online Orchestra
World Online Orchestra (*WOO) és una simfonia interactiva a la qual et pots unir.
És una història de com un geni de la música com Beethoven pot viatjar en el temps i parlar-nos clarament amb les eines d'avui dia, per fer-nos entendre i recordar que el ritme, la melodia, l'harmonia i tots els colors de la música, formen un llenguatge modern complex que podria no tenir paraules, però que encara així diu molt sobre la unió i la transcendència.
En aquests moments, WOO existeix en versió beta en aquest enllaç www.worldonlineorchestra.com, i ha estat finançat a través de la plataforma de crowdfunding Kickstarter, per a què pugui assolir el seu màxim potencial.
WOO té una dimensió educativa. WOO ha de ser una eina d'inspiració i diversió, des d'on poder submergir-se en els secrets de la música clàssica, i fins i tot ser cocreatiu amb ells.


MÀSTER DE DOCUMENTAL CREATIU DE LA UAB
Jorge Caballero + Taller Estampa


Projectes de webdoc del Màster de Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona:

SoloS
SoloS és el retrat d'una família a través de dues històries i diverses pel•lícules, en una sola pantalla.

SEAT. Ombres del progrés
La història darrera de la SEAT i la seva relació amb la dictadura franquista.

SRT
Un assaig al voltant dels subtítols

 

POPATHON
Eva Domínguez


Els hackathon, llavors per a l'experimentació
L'experiència de les trobades hackathon com una forma de crear i experimentar que necessita créixer i madurar en formats més estables.


SUBMARINE CHANNEL
Remco Vlaanderen

Last Hijack Interactive
L'últim documental interactiu de Submarine Channel Last Hijack Interactive permet a l'usuari experimentar el fosc món de la pirateria a Somàlia des dels ulls d'un pirata i un capità. És la seva història, però també la història de les seves famílies, els periodistes, advocats i negociadors tant a Somàlia com a Occident. Explorant els dos costats de la història, Last Hijack Interactive ens permet descobrir les complexes realitats darrere de la pirateria a Somàlia. La combinació de vídeo real i animació permet una experiència interactiva que ofereix a l'usuari l'oportunitat de navegar per les històries reals de gent real, construint ells mateixos el seu propi segrest i les seqüeles resultants. Com pot un esdeveniment concret afectar tota una societat? Quin és l'impacte global d'un sol segrest?

Unspeak - Words Are Weapons
Unspeak
és un documental interactiu que investiga el poder de manipulació del llenguatge basat en l'intrigant llibre amb el mateix títol del periodista britànic Steven Poole. Barrejant cinema, dades i disseny, la història d'Unspeak es desenvolupa a través d'una sèrie de 6 curtmetratges amb una barreja d'imatge, visualitzacions de dades i un diccionari participatiu .
A través d'un collage radical de material d'arxiu, cites, i les il·luminadores anàlisis de Steven Poole, els curtmetratges revelen de manera crítica i satírica els missatges no verbals i els significats obscurs darrere dels termes mediàtics més coneguts com per exemple "armes de destrucció massiva", "escalfament global", "ús compartit d'arxius", "mesures d'austeritat" o "disfunció erèctil".